Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Regimul vizelor moldoveneşti, păcălit de…

Regimul vizelor moldoveneşti, păcălit de reporteri români

Pentru că este imposibil să obţii o invitaţie oficială din R.Moldova, cu ajutorul căreia pot fi obţinute vize pentru România, reporterii de la „România Liberă” au găsit o breşă ăn sistem: vize de tranzit obţinute la Odesa.

„Am intrat in Ucraina, pe la Cernauti, apoi am pornit-o spre sud. Drumul nu a fost deloc usor. Am parcurs peste 800 de kilometri pana la malul Marii Negre, in conditiile in care soselele ucrainene sunt cu mult mai proaste decat cele romanesti. La Consulatul Republicii Moldova din Odessa, functionarii au refuzat sa vorbeasca cu noi in romaneste, desi cunosteau limba. Consulul Cristian Mamei s-a aratat insa extrem de amabil cu noi. Nu ne-a cerut nici un act pentru a ne acorda mult dorita viza de tranzit prin Moldova. Pur si simplu, am predat pasapoartele, am completat un formular si am facut cate o poza, pe care le-am dat consulului. A doua zi, functionarii moldoveni ne-au inapoiat pasapoartele gata vizate. Oficial, am fi putut trece prin Republica Moldova o singura data, pe o durata de maximum 48 de ore, in perioada 11 iunie-11 iulie 2009.Exista insa o posibilitate de a ramane in Moldova peste acest termen fara a incalca nici o lege: intrarea in tara prin Transnistria. Deoarece nu este un stat recunoscut international, granicerii transnistreni nu au dreptul sa opereze date in pasapoartele cetatenilor straini. Pe de alta parte, Chisinaul considera Transnistria teritoriu moldovean si nu recunoaste granita impusa de Tiraspol. Ca atare, nu si-a organizat puncte vamale acolo. Sunt doar cativa graniceri care te opresc pentru a verifica daca ai pasaport. Acestia nu fac insa nici o mentiune in actele de identitate ale celor care trec frontiera. Prin urmare, daca urmezi acest drum, nimeni nu mai poate stabili cu exactitate cand ai intrat in Republica Moldova.

Astfel, un cetatean roman poate sta linistit chiar si o luna la Chisinau, cat e valabila viza de tranzit, fara a-i fi teama ca va fi expulzat. Politistii moldoveni stiu de regulile de la granita transnistreana, motiv pentru care nu comenteaza nimic atunci cand observa ca in pasaport nu este trecuta data de intrare in tara. Ca sa verificam daca aceasta varianta de a pacali sistemul e intr-adevar functionala, am intrat si am iesit de mai multe ori din Republica Moldova prin Transnistria. si, intr-adevar, nici politistii de frontiera moldoveni, nici cei transnistreni nu au trecut data de intrare sau de iesire din tara. Ba, mai mult, am constatat ca si micul trafic de pe granita a supravietuit noilor restrictii. De altfel, granicerii moldoveni si-au exprimat simpatia fata de noi si s-au declarat impotriva sistemului de vize.”

După „România Libera”